Ochrana před hlodavci
S přibývajícími chladnými dny se do stájí i lidských obydlí stěhují nezvaní hosté, které láká teplo a potrava – hlodavci.
Monitorovací systémy
Používání technologií pro monitorování chování zvířat patří k ověřeným způsobům, jak zvýšit efektivitu a přesnost řízení stáda, a tím i celkovou produktivitu výroby mléka či masa. Hlavním důvodem pro zavádění technologií v rámci monitoringu zvířat je potřeba optimalizace jejich zdraví a plodnosti.
Vážení zvířat
Pravidelné zjišťování živé hmotnosti hospodářských zvířat je jedním z nejdůležitějších úkolů zootechnika na každé farmě. Pravidelným vážením získá chovatel údaje, které jsou nezbytné pro rozhodování o zootechnických opatřeních u všech kategorií skotu a prasat. Hmotnost úzce souvisí se zdravotním stavem zvířete a má velkou vypovídací schopnost o kondici zvířat. Pravidelným vážením má chovatel přehled o přírůstcích a díky tomu je schopen velmi pružně reagovat na změny a optimalizovat krmnou dávku.
Zjišťovat hmotnost zvířat lze několika způsoby:
Nejjednodušší, ale nejméně přesnou metodou je zjišťování hmotnosti odhadem. V některých případech (předselekce, orientační posouzení kondice) může tento způsob stačit, a je nutno uznat, že velmi zkušení chovatelé jsou schopni odhadnout hmotnost poměrně přesně – vyžaduje to však velkou zkušenost a cvik – je potřeba zvířata dostat takzvaně „do oka“.
Měřením – pomocí měřící pásky, kterou měříme obvod hrudníku na vzdálenost dlaně za lopatkou. Měřit lze také obvod hrudníku a šikmou délku těla od hrbolu kloubu ramenního k hrbolu kosti sedací. Údaje jsou na pásce uvedeny v centimetrech a živou hmotnost zjistíme porovnáním naměřených hodnot s hodnotami v tabulce.
Pro získání opravdu kvalitních údajů je jednoznačně nejobjektivnější vážení zvířat. Nepostradatelným pomocníkem při vážení skotu i ostatních hospodářských zvířat je kvalitní váha. Na trhu jsou k dostání ližinové nebo deskové váhy.
Pokud se rozhodneme pro deskové váhy, musíme zajistit, aby se zvíře během vážení nedotýkalo ani neopíralo o nic ve svém okolí. Pokud by se tak stalo, došlo by ke zkreslení naměřené hodnoty. Tento typ vah je často používán jako průchozí s umístěním v uličkách pro průběžné orientační vážení jednotlivých zvířat.
Na ližinovou váhu můžeme umístit fixační klec s posuvnými dveřmi, nebo dveřmi s fixačním čelem. Výhodou zde je, že zároveň se zvážením zvířete můžeme provést i některé veterinární úkony, odčervení apod. V tomto případě však klec stojící na ližinách musí být usazena tak, aby se ničeho jiného nedotýkala, jinak by došlo ke zkreslení naměřené hodnoty. Protože je celá klec umístěná na ližinách váhy, může se zvíře uvnitř klece dotýkat jejích stěn, dokonce se o ně, i drbat, aniž by došlo ke zkreslení navážených hodnot. Tato váha se často umisťuje do uličky v manipulačních prostorách.
Na e-shopu Forst Agro najdete celou řadu závěsných i tenzometrických vah.
Závěsné váhy jsou vhodné pro orientační vážení (nejen pro zvířata).
Špičkové indikátory zaznamenávají širokou škálu informací o zvířatech, a navíc mají řadu užitečných funkcí, jako například:
- nastavení různých skupin, kdy dle potřeby zobrazuje statistická data skupiny počet nahraných dat, průměrná váha ve skupině, celková váha skupiny, minimální a maximální váha ve skupině.
- efektivní sběr informací s bezdrátovým připojením ke čtečkám EID
- automatické nulování po každém zvířeti eliminuje z vážení hmotnost nečistot, které zvíře na váhu naneslo
- možnost přenosu dat do mobilu, na flash disk, nebo do cloudu
- výpočet a zobrazení denního přírůstku a porovnání s předchozími váženími
- sledování léčebných zákroků a medikací a možnost přidávání poznámek k jednotlivým kusům
Indikátory mají ochranu proti vodě, prachu a nárazům, k jejich robustnosti přispívají zesílené zaoblené rohy a dvojvrstvé pouzdro. Displej je reflexní s jasným podsvícením, což umožňuje pohodlnou práci za jakýchkoli podmínek, od nejjasnějšího denního světla až po šero ve stáji.
Dodržování zásad při vážení
• Váha musí být instalována na rovině
• Váha musí být vyvážena
• Pokud váha není vybavena automatickým systémem pro identifikaci a ukládání dat, je nutno naměřené údaje pečlivě zapsat
Precizní zemědělství
Efektivita díky preciznímu zemědělství: je to budoucnost chovu dojnic?
Ziskovost, soběstačnost, bezpečnost potravin a udržitelnost jsou rozhodujícími faktory v budoucnosti mlékárenského průmyslu. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak může uplatnění „precizního zemědělství“ v praxi přispět k budoucnosti mlékárenského průmyslu prostřednictvím svého potenciálu, možností a potřeb.
Pohled do budoucnosti chovu dojnic
Organizace IFCN (Mezinárodní farmářská srovnávací síť) poskytla některé klíčové poznámky o budoucnosti mlékárenského průmyslu. Při pohledu do nejbližší budoucnosti je zřejmé, že pandemie Covid-19 zrychlí inovace v tomto odvětví a vynutí potřebu nových technologií a připojení v reálném čase. Pokud se odvážíme podívat se trochu dále do budoucnosti, IT řízení a robotizace pravděpodobně ovlivní rozdíl v udržování tempa mezi více a méně ziskovými farmami, se zaměřením na vyšší produkci s nižšími náklady. Odhaduje se, že v roce 2050 dosáhne celosvětová populace až 9,8 miliardy, což zvýší poptávku, zatímco půda a zdroje a kapacita planety zůstanou stejné. Klíčovým rozdílem v budoucnosti bude zlepšení efektivity na farmě. Technologie a postupy potřebné k dosažení takové úrovně účinnosti jsou známé jako „precizní zemědělství“ a na farmách se již začaly objevovat.
Co máme na mysli, když mluvíme o „digitalizaci farmy“ a „precizním zemědělství“?
"Precizní zemědělství není o tom, jak přesné jsou informace, ale o tom, jak je použít k přesnějšímu rozhodnutí." - Santiago Utsumi (Univerzita v Michiganu).
Dalo by se říci, že když se zmíníme o „Precizním zemědělství “, máme na mysli každý nástroj, který umožňuje zemědělcům: sledovat jejich stádo, jejich farmu, její procesy, sbírat provozní data a analyzovat je, což jim umožňuje efektivněji plánovat a efektivněji hospodařit.
Několik příkladů precizního zemědělství:
• Robotické dojení
• Všechny druhy senzorů; od detekce kvality mléka, po monitoring aktivity a příjmu krmiva zvířat.
• Drony, které monitorují stáda, plodiny nebo půdu.
• Fotoaparáty, které dokážou detekovat možné infekce nebo dokážou rozpoznat krávy, ovce nebo kozy při vstupu do dojírny.
• Zařízení pro detekci a monitoring uhlíkových emisí na farmách
Očekávání a skutečné výhody:
Očekávání týkající se digitalizace zemědělství jsou vysoká, nicméně stejně vysoký je jeho potenciál. Digitalizace je široce uznávána a očekává se, že přinese zemědělcům mnoho výhod; díky ní mohou snadno shromažďovat cenné údaje o farmě, což umožňuje i usnadňuje přijímat rozhodnutí pro lepší řízení podniku.
Některé z dobře zavedených a potenciálních výhod digitalizace farem mohou být následující:
• Celkové zvýšení výnosů a užitkovosti
• Optimalizace procesů
• Snížení pracovních sil
• Zvýšená ziskovost
• Zlepšení pracovních podmínek
• Snížený dopad na životní prostředí
• Úspora času a peněz
Možné překážky při zavádění digitalizace a precizního zemědělství:
Zemědělcům v investování do těchto technologií brání určité překážky. Někteří se brzy snadno přesvědčí, jakmile poznají výhody, v jiných případech může být zapotřebí více impulsů a motivace.
Jaké mohou být důvody, které vás jako farmáře mohou odrazovat od investování do precizního zemědělství:
• Počáteční investice
• Působí povýšenecky a složitě
• Vyžaduje určité testování
• Vyžaduje nové dovednosti jak na straně dojičů, tak na straně vedení farmy
• Vyžaduje širokopásmové připojení k internetu
• V tuto chvíli nejsou nástroje snadno propojitelné se stávajícími zařízeními
• Vyžadují příliš mnoho externího know-how
Některé z těchto bodů mohou představovat skutečné překážky, jiné lze snadno překonat: systémy, které jsou nyní na trhu k dispozici, jsou stále jednodušší a snadno použitelné a často nepotřebují ani zvláště náročné zaškolení. Těmi, kteří musí čelit největším obtížím při přijímání této změny mohou být právě malé a střední farmy, proto je důležité, aby precizní zemědělství bylo na 100% efektivní. Klíčová je silná spolupráce mezi zemědělci, institucemi, vědci a průmyslem. V tomto procesu je rozhodující role zemědělců, stejně jako nezávislých poradců, kteří zemědělcům pomohou při překonávání těchto potenciálně obtížných kroků.
Originál textu byl laskavě poskytnut společností milkrite | InterPuls.
Zařízení pro chlazení mléka
Pro zachování požadovaných nutričních a organoleptických vlastností mléka.
Antimikrobiální rezistence
Víte, co je antimikrobiální rezistence?
Víte o opatřeních EU k jejímu zmírnění?
Antimikrobiální rezistence (AMR) je tématem, které může mít dopad na každou farmu. Proto přinášíme souhrnné informace o všem, co potřebujete vědět.
Co je AMR?
Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC, European Centre for Disease Control) varovalo, že bakterie u lidí, potravin a zvířat nadále vykazují rezistenci vůči nejznámějším antimikrobiálním látkám. Co to znamená? Znamená to, že léčba, která byla kdysi účinná, nyní začíná svou účinnost ztrácet, protože bakterie si proti nim vytvořily odolnost. AMR se vyvíjí přirozeně v průběhu času, obvykle prostřednictvím genetických změn a pokud jsou antimikrobiální látky nadužívány nebo zneužívány, může se její nástup urychlit.
Jak se AMR vyvíjí
Antibiotika poskytují lék na bakteriální infekci, ale bakterie si proti nim vytvářejí rezistenci. Vývoj rezistence výrazně urychluje nadužívání nebo zneužívání antibiotik. Lékaři/veterináři by měli předepisovat vhodné antibiotikum pouze v případě potřeby a ve správných dávkách při léčbě lidí/zvířat. Hlavní riziko nakažení rezistentním patogenem (superbugem) je ve zdravotnickém zařízení, protože nemocniční odpad může kontaminovat životní prostředí antibiotiky. I když ne každý nositel superbugu onemocní, mikrob se šíří a stává se častějším. Superbugy ze zvířat mohou být přenášeny na člověka potravou živočišného původu a mohou u něj způsobit onemocnění. I živočišné výkaly mohou obsahovat rezistentní bakterie a končí v prostředí nebo na potravinářských plodinách, které konzumujeme. Bakterie v životním prostředí (např. na rostlinách) mohou být vystaveny působení antibiotik (např. z odpadních vod). To může urychlit vývoj rezistence u těchto mikrobů, která se později rozšíří na člověka nebo zvířata.
Od roku 1980 nebyly nalezeny žádné nové třídy antibiotik: antimikrobiální péče a prevence a kontrola infekcí u lidí a zvířat jsou proto kriticky důležité, aby se zajistilo, že stávající antibiotika zůstanou účinná.
Jaká opatření pro prevenci nebo boj proti AMR byla dosud přijata?
Některé vlády (zejména zemí EU) a sdružení (americká společnost IDSA pro infekční choroby) zavedly opatření ohledně informování a boje proti AMR. Evropský parlament zahájil kampaň proti zneužívání antibiotik, která vyvrcholila nařízením schváleným v prosinci 2018. Toto nařízení vstoupí v platnost na konci roku 2021. Boj proti AMR je složitý, protože je náročné zajišťovat dostatečnou prevenci infekcí při současném používání stávajících antimikrobiálních látek obezřetně a pouze v případě potřeby.
Nařízení EU:
• Omezit používání antibiotik u hospodářských zvířat, určených k produkci potravin (s cílem zabránit výskytu rezistentních bakterií v potravinách)
• Omezit používání antimikrobiálních látek jako preventivní opatření při absenci klinických příznaků infekcí
• Omezit metafylaktické užívání antibiotik (léčba skupiny zvířat, u nichž pouze jeden vykazuje známky infekce, musí být poslední možností)
• Žádná antibiotika nesmí být použita k podpoře růstu zvířat
• Dovážené potraviny musí splňovat normy EU
Neterapeutické používání antibiotik se postupně ukončuje. Smí být použity pouze v případě vysokého rizika infekce a jejich přijetí musí být schváleno a zdůvodněno veterinárními lékaři. Vláda EU se však zavázala financovat další výzkumné studie o nových antimikrobiálních látkách.
Jaký to může vliv na chod mléčných farem?
Antibiotika se u dojnic někdy používají jako prostředek pro „zachycení všeho“. To je běžný případ farem se zastaralými technologiemi nebo tam, kde odmítají nové přístupy a informace. Zdaleka nejčastějším obdobím, kdy se přístup „zachyťte vše“ praktikuje, je zasušování pomocí dlouhodobě působících antibiotik. To je však mnohem méně běžné u chovatelů, kteří aplikují přípravky pro ochranu struků, aby uchovali co nejlepší zdraví vemene v období stání na sucho. Pravděpodobně nejrizikovější je případ, kdy farmáři krmí telata kravským mlékem ošetřeným antibiotiky. To je velmi kontraproduktivní, protože tím se také buduje antibiotickou rezistenci ve stádě.
Jak se připravit na omezení antibiotik
Znáte důsledky omezení používání antibiotik? Jste připraveni na ně reagovat?
Jak jsme si již vysvětlili výše, někdy se antibiotika užívají během období zasušování dojnic. Užívání těchto látek je často přísně omezeno, i když jsou veterináři nadále doporučovány a předepisovány. Jak tedy mohou producenti mléka nahradit tato antibiotika a úspěšně čelit nadcházející změně v jejich legislativě?
Názor prof. Alfonsa Zecconiho z Univerzity v Miláně
Profesor Zecconi je toho názoru, že po brzké změně právních předpisů týkajících se AMR bude ještě důležitější věnovat pozornost správnému welfare krav během dojení. Antibiotika se běžně používají k zasušení stáda (plošné zasušování, Blanket Dry Cow Therapy). Aby se jejich užívání snížilo, stále častěji se objevuje jiná metoda, označovaná jako selektivní zasušování (Selective Dry Cow Therapy). To se již praktikuje v severní Evropě a Izraeli.
Důležité zásady pro úspěch při zasušování jsou:
• Důsledné a přesné sledování zdraví vemene.
• Zavedení a udržování důkladné úrovně hygieny dojení.
• Optimalizace krmení.
Prof. Zecconi a jeho tým ve spolupráci s místními producenty a zpracovateli mléka provedli testování v terénu, které spojuje ideální kritéria pro zohlednění počtu somatických buněk při poslední kontrole užitkovosti před zasušením. Antibiotika při zasušování mohou být aplikována, pokud počet somatických buněk přesáhne 100 000/ml u prvotelek a 200 000/ml u krav na druhé a vyšší laktaci, nebo byla u krávy diagnostikována klinická mastitida. Jinak není užití antibiotik oprávněné (zejména jakmile vstoupí v platnost nová nařízení). Testování v terénu ukazuje, jak lze při tomto přístupu snížit užívání antibiotik až o 50%, ale podle očekávání jsme také zaznamenali nárůst bakteriálních infekcí po porodu. Důrazně proto doporučujeme během období zasušování věnovat zvýšenou pozornost stavu vemene a také použít přípravky aplikované do struku pro jeho ochranu. Nelze změnit jeden parametr v rovnici (zastavit užívání antibiotik), aniž byste přizpůsobili ostatní (hygiena, dojení, krmení atd.). Zdá se, že zdraví a welfare stáda bude v budoucnosti stále důležitější.
Zdroj: Informatore Zootecnico nr. 11/2020; Ruminantia mensile, Sanità 07-2018 -17 Luglio 2018 - Di Shmulik Friedman
Originál textu byl laskavě poskytnut společností milkrite | InterPuls.
Zařízení k manipulaci se zvířaty
S hospodářskými i zájmovými zvířaty je nutné více či méně často manipulovat, nebo je na určitou chvíli zafixovat proti pohybu. Fixace a manipulace se zvířaty může být poměrně stresující záležitost jak pro zvíře, tak pro ošetřovatele, zvláště v případě zvířat, se kterými se nemanipuluje příliš často a nejsou na kontakt s člověkem zvyklá (např. skot či ovce chované na pastvě).
Příležitostí, kdy je třeba se zvířaty pracovat a přitom je fixovat je mnoho: veterinární zákroky, inseminace, označování, úprava paznehtů, vážení, třídění, nakládání pro odvoz z pastvy, apod.
Zařízení pro manipulaci bývají buď stacionární (často dřevěná nebo kovová) nebo mobilní (ta jsou převážně kovová).
Kovová mobilní manipulační zařízení jsou obvykle vyrobena z pozinkovaných trubek. Vybrat si lze díly mnoha různých tvarů a velikostí, ze kterých snadno kdekoli poskládáme ohradu či chodbičky podle našich konkrétních potřeb s ohledem na velikost stáda. Velikost a umístění ohrady lze operativně měnit. Jednotlivé dílky jsou díky svému materiálu relativně lehké, ale pevné. Důraz je kladen i na jednoduchost manipulace se samotným mobilním zařízením – nelze strávit většinu dne jen stavěním a sestavováním systému hrazení – a když už je zařízení připraveno, musí vydržet po celý čas práce se zvířaty.
Systémy pro manipulaci se zvířaty musí práci usnadňovat, ne přidávat. Zcela zásadní je přitom bezpečnost lidí a zvířat.
Pro manipulaci ovcemi a kozami jsou na trhu k dostání speciální obracecí klece. Zkušený chovatel dokáže ovci ošetřit i bez jakékoli pomoci, tzv. posazením ovce. Díky obracečce však takový zákrok zvládne i méně zkušený personál, klec je pro ošetřovatele i zvíře bezpečnější, především tím, že zajistí setrvání zvířete ve stejné poloze po celou potřebnou dobu zákroku. Manipulace s klecí je velmi jednoduchá a bezpečná, je tak neocenitelným pomocníkem při ošetřování paznehtů, odčervování i jiných veterinárních zákrocích.
Značení zvířat
Při manipulaci, a především třídění je velmi praktické si zvířata označit. K tomu slouží speciální barevné spreje na zvířata, které splňují všechna kritéria o zdravotní nezávadnosti a jsou registrovány u Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Pro ovce, jejichž vlna je určena k dalšímu zpracování je třeba zvolit vypratelnou barvu.
Pro snadné a bezpečné vytažení vybrané ovce ze skupiny lze použít chytací tyče na nohy.
Jak zlepšit proces dojení a udržet zdraví krav
Naše znalosti slouží společnému cíli: efektivní dojení prostřednictvím zdravých krav.
Na první pohled by se dalo říct, že návlečka je pouze kousek gumy, ale tady je třeba si uvědomit, že tato součást dojicího zařízení zvládne na milion pohybů, přijde do kontaktu s více než 60 000 litry mléka a během čištění je vystavena vysokým teplotám a agresivním chemikáliím.
Zpracováním gumy se zabýváme již více než 135 let a téměř 100 let působíme v mlékárenském průmyslu. I proto dokonale rozumíme významu výroby vysoce kvalitních produktů, které umožňují farmám dojit jejich stáda šetrně, rychle a dokonale. Koneckonců je to návlečka, která se jako jediná součást dojicího zařízení krávy skutečně a doslova dotýká, což dále podtrhuje její důležitost.
Naše technologie, její výhody a naše doporučení
Vlastnosti naší jedinečné technologie dojení | Výhody pro chovatele a krávy |
Přívod vzduchu je zajištěn tak, aby mléko odváděl směrem od struku a udržoval ho během dojení v suchu | Snížený výskyt nových onemocnění, jako je mastitida, hyperkeratóza a nižší počet somatických buněk. Snížený obsah volných mastných kyselin |
Díky hornímu odvětrávání je mléko odsáváno rychleji a efektivněji | Rychlejší podojení, více volného času pro ošetřovatele |
Naše návlečky snižují podtlak v náustku a udržují jej pravidelný a cyklický | Snížené riziko ucpání strukového kanálku (bez prstenců) |
Působení podtlaku udržuje struky v suchu a zabraňuje stříkání vody | Snížené riziko invaze bakterií |
Jemné sejmutí dojicí soupravy | Uvolněná zvířata během dojení Vyšší délka produkčního života |
Zkušenosti chovatelů
"Návlečky s ventilkem zajišťují efektivnější dojení a snižují dobu dojení až o 20 minut. Výrazně se snížil počet případů mastitidy a také očekávám u krav delší produkční život, protože tyto návlečky jsou šetrnější ke strukům. “
Kayleigh Stowell – Southfield Farm, Clevedon, Somerset (Velká Británie)
"Poté, co jsme přešli na návlečky s ventilkem, klesl průměrný počet somatických buněk na 67 000 a zaznamenali jsme i výrazný rozdíl v pohodě zvířat." To vše přispívá k dojení a ke zbytku každodenní práce. Díky hornímu odvzdušnění odtéká mléko pryč ze struku bez toho, aby se vracelo, což zabraňuje křížové kontaminaci. “
Bon's Holsteins, Ottoland, Jižní Holandsko
"Díky návlečkám s ventilkem jsou i jalovice při dojení stejně klidné a na vemenech nebyly od přechodu na odvětrávané návlečky žádné viditelné vytlačené kroužky od strukových násadců."
Ralf a Mareike Schiedelovi – Witzmanns, Německo
Každá změna na dojírně představuje nutně změnu i v rutinním životě stáda a chovatele, a proto si zaslouží důkladné zhodnocení. Pokud však máte důvěru ve svého dodavatele dojicího zařízení a jsou-li evidentní dobré výsledky, není třeba se změn obávat.
Originál textu byl laskavě poskytnut společností milkrite | InterPuls.
Pulzace a podtlak: co se může stát, když je nebudeme respektovat?
V předchozím příspěvku jsme si vysvětlili význam spolehlivého fungování podtlaku a pulzace pro plynulý a vyrovnaný průběh dojení. Dnes se podíváme na možné důsledky, které může mít působení nesprávných parametrů dojení na pohodu a užitkovost zvířat.
Nesprávná pulzace snižuje funkčnost dojicího systému, což má zásadní důsledky pro krávy, efektivitu dojení a kvalitu mléka.
Pokles a nepravidelné kolísání podtlaku
Během vydojování mléka působí na konec struku pravidelné střídání stisku a sání, které je zásadní pro hladký průběh podojení a pro zachování zdraví struku. Nicméně z důvodů, jako jsou např. nedostatečná kapacita čerpadla, malý průměr podtlakových hadic nebo možná nesprávné komponenty dojicí soupravy, mohou nastat některé nežádoucí změny v hodnotách podtlaku, jak zdůrazňuje specialista společnosti Milkrite Filippo Lusetti:
„Pokud rezerva podtlaku v čerpadle není dostatečná, systém nemusí být schopen čelit náhlým výkyvům podtlaku, ke kterým dochází např. po spadnutí dojicí soupravy nebo při nesprávném fungování uzavíracího ventilu“.
Každé takové dramatické snížení hodnoty podtlaku znamená zhoršený výkon při dojení a nadměrný stres pro zvířata.
Nižší podtlak zapříčiňuje nižší maximální průtok mléka, delší dobu dojení a silnější dodojování, což usnadňuje bakteriím vstup do strukového kanálku. Přesněji řečeno, dramatický pokles podtlaku by mohl vyvolat zahlcení návlečky, následovaný refluxem mléka ze struku zpět do mléčné cisterny. V závislosti na kapacitě a vlastnostech sběrače mléka se tak bakterie mohou šířit z infikované čtvrti do zdravé.
Jak je popsáno výše, hlavními nežádoucí změnami podtlaku jsou:
Pokles podtlaku
K poklesu podtlaku může dojít ve chvíli, když je mléko nasáto a začne jeho transport mléčnými hadicemi. Za silný pokles podtlaku na konci struku jsou obvykle odpovědné vysoká míra průtoku mléka, (zejména při nesprávném nastavení systému dopravy mléka) a nedostatečné nebo zablokované přívody vzduchu ve sběrači.
Nepravidelné kolísání podtlaku
Kolísání podtlaku spočívá v nadměrném poklesu a následném obnovení hodnot podtlaku v dojicím zařízení. To bývá důsledkem prokluzu návlečky nebo spadnutí dojicí soupravy, které vyvolá neočekávané vniknutí vzduchu do podtlakového systému.
Některé faktory, které zhoršují nepravidelné kolísání podtlaku:
- Náhlé vniknutí velkého množství vzduchu.
- Překážka bránící proudění vzduchu.
- Malý průměr mléčných hadic.
- Nevýkonný regulátor podtlaku.
- Nedostatečná kapacita podtlakového čerpadla.
V kombinaci s funkčními a obvyklými pravidelnými výkyvy mohou nepravidelné výkyvy prodloužit dobu dojení a bránit správnému vydojování mléka z vemene, dráždit tkáň struku a potenciálně způsobit klinickou mastitidu.
Přinášíme několik případů z praxe, se kterými se setkali naši specialisté a které názorně ukazují na důležitost používání kvalitních komponentů při předcházení nepravidelnému kolísání podtlaku:
Na jedné z našich farem chovatelé pozorovali, že krávy jsou během dojení nezvykle neklidné a ve stádě se zvýšil počet případů mastitidy." Ukázalo se, že důvodem této změny chování a šíření infekce je nefunkční a opotřebovaný ventil, který způsoboval nepravidelné kolísání podtlaku. To významně ovlivňovalo vlastní proces dojení a následně poškozovalo zdraví vemen krav. Poté, co byl starý ventil vyměněn za nový a účinný regulátor podtlaku, obnovila se pohoda při dojení a dramaticky poklesl výskyt infekce. “
Nesprávně nastavené hodnoty tlaku a předojování mají různé negativní dopady.
Nesprávný tlak během fáze masáže
Tlak uvnitř návlečky během fáze, kdy je uzavřená je dalším zásadním faktorem pro plynulé vydojování mléka, protože zajišťuje stimulaci konce struku.
Pokud je tlak nedostatečný, intra – a extravaskulární tekutina, která se během dojení hromadí ve tkáni struku zde setrvává a ovlivňuje její pružnost. Specialista společnosti Milkrite Filippo Lusetti vysvětluje:
"Nedostatečné vyprázdnění vemene dráždí jeho tkáň a snižuje odolnost strukového kanálku proti bakteriální infekci." Mezi hlavní příčiny nesprávného tlaku během dojení patří nedostatečná údržba dojicího zařízení. Jedna nepovšimnutá poškozená návlečka nebo netěsnost v pulzační trubici mohou negativně ovlivnit proces dojení a zdraví zvířat. “
Na druhé straně nadměrný tlak by mohl způsobit zesílení stěny struku a její poškození, jak je vysvětleno níže.
Příliš vysoký podtlak na konci dojení a předojování
Během dojení podtlak napíná tkáň struku a způsobuje mikroskopické trhliny v kůži. Tyto mikrotrhliny jsou pak příčinou zvýšené produkce keratinu, známější jako hyperkeratóza. Do určité míry lze tento proces považovat za fyziologickou a nevyhnutelnou reakci na dojení. Pokud je však tlak působící na konec struku během dojení příliš silný, prstenec keratinu obklopující otvor struku nepřirozeně zmohutní a zesílí. Z toho poznáme, že hyperkeratóza se již může vyvíjet patologicky, a že hladký průběh dojení je ohrožen. Vysoký stupeň hyperkeratózy brání spouštění mléka, poškozuje vemeno a zvyšuje potenciální riziko nových infekcí.
Konec dojení představuje další velmi choulostivou fázi v celém procesu, protože v tuto chvíli není struk během stimulace naplňován mlékem a je tedy poměrně zranitelný. Stlačený struk se znovu otevře při vniknutí vzduchu nebo mléka z vnějšku namísto zevnitř, což usnadní přístup bakteriím.
Doba dojení by proto měla být co nejkratší, aby se snížil tlak na konce struků a nepůsobil na ně déle, než je nutné. Delší doba dojení, a zvláště předojení může zvýšit zesilování tkáně struku a míru kontaminace vemene, jak zdůrazňuje další specialista společnosti Milkrite Lucy Giuliani:
"Mnoho farmářů si klade za cíl neztratit ani kapku mléka a udržet dojicí soupravu na vemeni tak dlouho, jak je to možné, někdy i poté, co mléko přestane téct." Přitom si neuvědomují, jaké škody tento návyk může způsobit. V praxi jsme se setkali s případem, kdy vemena krav byla velmi podrážděná, a snažili jsme se najít a pochopit příčinu. Problémem bylo předojování, proto jsme navrhli zkrátit dobu pro automatické snímání dojicích souprav. Následně se výrazně zlepšil stav struků ve stádě. “
Doufáme, že tyto případy, doplněné o postřehy našich odborníků, upozorní nejen na důležitost vakuové pulzace, ale také na to, jaké dopady by mohlo mít podcenění údržby dojicího zařízení pro kvalitu mléka, pohodu zvířat a celkovou efektivitu chovu.
Převzato z: www.milkrite-interpuls.com/en/news
Pulzace a podtlak: vaši spojenci při dosahování efektivity dojení
Při procesu dojení hraje klíčovou roli, abychom věnovali pozornost každému detailu. Tak lze docílit získávání vysoce kvalitního mléka v krátkém čase a při zachování odpovídající pohody zvířat. V tomto příspěvku chceme popsat a zdůraznit význam účinného pulzačního a podtlakového systému pro úspěšné a ohleduplné získávání mléka.
Během posledních 30 let se výrazně zlepšila efektivita procesu dojení, což vedlo ke konzistentnějšímu spouštění a toku mléka a kratší době, potřebné pro podojení. Při snaze o dosažení vyšších výkonů je třeba vždy dbát na dobré životní podmínky krav, protože účinnost procesu závisí také na jejich zdravotním stavu. Zejména tento druhý aspekt je velmi ovlivněn dvěma prvky dojicího systému: pulzací a podtlakem.
Pulzátory a pulzační cyklus
Správná pulzace vyžaduje v první řadě spolehlivé, odolné a správně nastavené komponenty. To znamená, že pulzátory by měly být vybírány pečlivě, instalovány podle norem výrobce a přizpůsobeny potřebám dojeného zvířete. Ve skutečnosti tyto komponenty řídí jak pohyb návlečky, tak masáž struků během dojení, na které závisí rychlost toku mléka a stav struku.
V pulzační komoře dochází při pulzaci k pravidelnému střídání podtlaku a atmosférického tlaku a tím vznikají dvě hlavní fáze:
- Fáze dojení, nezbytná pro dosažení krátkých dob dojení, která zahrnuje:
A – fáze – struková návlečka se otevírá
B – fáze – struková návlečka je otevřená.
- Fáze odpočinku nebo masáže, při které nevytéká mléko. Tato fáze je nezbytná ke snížení přetížení struků a rizika mastitidy a skládá se z:
C-fáze – struková návlečka se uzavírá
D-fáze – struková návlečka je uzavřená.
Podle specifikací ISO by měla fáze B zabírat nejméně 30 % pulzačního cyklu s poklesem podtlaku méně než 4 kPa, což při nastavení frekvence 60 pulsů za minutu znamená 300 milisekund. Pro maximální průtok mléka však naši odborníci doporučují dobu otevření návlečky mezi 400 a 450 milisekundami.
Na jedné straně by příliš krátká fáze otevření návlečky snížila tok mléka. Na druhou stranu příliš vysoký pokles podtlaku může způsobit nežádoucí pohyb návlečky a narušit tok mléka ze struků. Konečným důsledkem obou událostí by byla prodloužená doba dojení.
V případě, že dojde k těmto situacím, proveďte následující kroky:
• Zkontrolujte těsnost pulzační hadice
• Zkontrolujte, zda je pulzátor čistý
• Zkontrolujte, zda nejsou opotřebované pohyblivé části
• Zkontrolujte, zda nejsou poškozené návlečky
• Zkontrolujte, zda jsou návlečky určené pro dané pouzdro
• Zkontrolujte komoru pulzátoru.
D-fáze by měla trvat optimálně mezi 200 a 300 milisekundami, s poklesem podtlaku méně než 4 kPa. V tomto případě by příliš krátká fáze, kdy je návlečka uzavřena, a nadměrný podtlak snížily účinnost masáže struku, zvýšily zahlcení struku a vedly k poškození struku a mastitidě.
Několik tipů, jak udržet D-fázi v požadovaných parametrech:
• Zkontrolujte, zda nejsou ucpané pulzační hadice
• Zkontrolujte čistotu pulzátoru, zejména filtru
• Zkontrolujte, zda nejsou opotřebované pohyblivé části
• Zkontrolujte, zda nejsou poškozené návlečky
• Zkontrolujte, zda je na daném zařízení pulzátor vhodný pro kombinaci s danou návlečkou a pouzdrem.
Rychlost pulzace, poměr sání a stistku a podtlak
Regulací přístupu vzduchu a podtlaku hraje pulzátor klíčovou roli při určování fází cyklu. Přesněji je to možné kombinací podtlaku se dvěma nastaveními pulzátoru:
• Rychlost pulzace (počet pulsů), regulace frekvence pulzačních cyklů za minutu.
• Poměr sání a stisku, podíl fáze dojení ve srovnání s masážní fází v pulzačním cyklu.
Následující tabulka uvádí doporučené hodnoty pro každý druh, při kterých lze dosáhnout vysoké efektivity dojení bez přílišného stresu zvířat:
Druh zvířete | Hodnota podtlaku [kPa] | Počet pulsů/min | Poměr sání:stisk | |
Maximální rozpětí | Minimální rozpětí | |||
Krávy | 48-50 | 42-44 | 60 | 60:40 |
Kozy | 42-44 | 38-40 | 90 | 60:40 |
Ovce | 40-42 | 36-38 | 120 | 50:50 |
Navzdory těmto doporučeným standardům může být také nutné přizpůsobit nastavení i v případě stejného plemene podle konkrétních potřeb každého zvířete. Z tohoto důvodu by mohla být vhodným řešením instalace ovladače, který zajistí plnou kontrolu parametrů pulzace mezi všemi připojenými soupravami.
Pokud jde o stabilitu podtlaku, spolu s membránou by další podporu mohly poskytnout regulátory podtlaku, které minimalizují výkyvy a zabraňují nežádoucím poklesům podtlaku, což má negativní vliv na stav konců struků.
Dalším zásadním aspektem, který nelze podceňovat, je doba, po kterou je vemeno vystaveno podtlaku v poslední fázi procesu dojení, kdy se vytékání mléka zpomalí a zastaví. V této fázi platí, že čím delší je působení podtlaku, tím větší je riziko nadměrného vydojení a poškození struku. V tomto ohledu je vhodné vybavit pulzátory systémem automatického snímání dojicích souprav (ACR), který zajistí včasné sejmutí soupravy podle průtoku mléka.
Údržba systému
Neméně důležitými faktory pro efektivní vytváření podtlaku jsou pravidelná hygiena na dojírně a plánovaná údržba systému, v závislosti na frekvenci dojení a specifikacích výrobce.
S údržbou pulzátoru mohou souviset i některé následující body:
• Filtr čistěte vodou a jemným čisticím prostředkem každé 3–6 měsíce, podle hygienických podmínek.
• Kontrola frekvence pulsů a pulsačního poměru každých 12 měsíců.
• Pokud se do pulzátoru nasálo mléko, okamžitě ho vyčistěte.
Pokud jde o systém podtlaku, některé z hlavních aspektů, které je třeba sledovat pomocí pravidelné údržby, mohou být:
• Kapacita čerpadla, aby nedocházelo k nedostatečnému podtlaku.
• Mazání čerpadla.
Spolu s nastíněním zásadní role, kterou hrají pulzace a podtlak v efektivním procesu dojení, bylo cílem tohoto příspěvku ukázat, jak křehká je rovnováha mezi vysokou mléčnou užitkovostí a respektem k dobrým životním podmínkám krav.
Přesněji řečeno, kromě zajištění vyššího toku mléka v kratším čase by se efektivní podtlaková pulzace měla přizpůsobit potřebám každého zvířete, aby se minimalizovalo jeho nepohodlí. Těchto cílů je možné dosáhnout prostřednictvím vysoce kvalitního a dobře udržovaného systému.
Převzato z: www.milkrite-interpuls.com/en/news